De lastpost een veelstemmig verhaal Passie naar Matteus  
www.delastpost.nl
 
Go to the English part of this website

De lastpost

vuller
Blogjes & nieuws
Over deze passie 
Go to the English language pages The nuisance
Alle liederenNaar een submenu in deze website
In een notendop 
Auteurs 
Uitvoeringen:
- 2020: Dominicuskerk A'dam
- 2020: Erasmusgebouw
beide afgelast 
- 2019: Studentenkerk
- 2018: RU, "C"
- 2017: HAN, I/O-gebouw
- 2016: Huygensgebouw
- 2016: Ontmoetingskerk
- 2015: Erasmusgebouw
- 2014: Première
- meer ...
Documentaires
Publicaties
Projectkoor 
Project
Stichting
Steun de lastpost 
LastpostpostNaar een submenu in deze website 
PersinformatieNaar een submenu in deze website 
Contact & colofon 

 

 

 

 
Poster Ted van Aanholt; klik voor vergroting
   

Toelichting bij de poster 2019

Door Frits Hendriks

Poster: Ted van Aanholt, TedVANaar pagina elders in nieuw venster

De afgelopen jaren zijn de posters gemaakt door Eva Huisman. Zij maakte voor elke uitvoering een passend beeld met dezelfde elementen: veel mensfiguren in paars, rood en blauw en een geel kruis. Daar voegde zij steeds iets aan toe dat hoorde bij de locatie, soms voor iedereen duidelijk, soms wat subtieler. Als je de posters naast elkaar zet, heb je een overzicht van de ontwikkeling van De lastpost.

Toch wilde het bestuur van de stichting dit jaar iets nieuws. Een van de doelstellingen is om jong talent een kans te geven. Ted van Aanholt -student filosofie- is zo'n talent op het gebied van fotografie en ontwerp. In 2017 en 2018 maakte hij al foto’s van de uitvoeringen. Nu heeft hij ook de poster ontworpen op basis van een eigen foto.

Het bleek geen gemakkelijke opdracht. Want hoe leg je in beeld uit wat De lastpost is? Een eigentijdse passie! Een veelstemmig verhaal! Na wat experimenten is Ted daar meer dan in geslaagd. Het is totaal anders dan we gewend waren, maar kunstkenners leggen al de link met het werk van Teun HocksNaar pagina elders in nieuw venster, met op elk fotoschilderij een mannetje dat iets opmerkelijks doet. En dat past wel bij De lastpost, niet de zoveelste passie.

Wat zien we?

- zwart-wit; mooie lijnen

Door de poster te zwart-witten is de vergelijking met de vorige posters niet meer te maken. We willen niet concurren met het werk van Eva, maar een nieuwe visie geven op hetzelfde verhaal. Op zwart-wit foto's zie je dan ook de lijnen veel beter. En een interessant lijnenspel zit in de meeste foto's van Ted. Hier is de belangrijkste lijn die van de open handen van het mannetje naar boven. Dezelfde lijn gaat van over het publiek naar de dirigent. Samen maken ze deze foto, samen maken ze De lastpost. Het middelpunt van de foto is het bordje uitgang boven de deur, want De lastpost is niet alleen een voorstelling in een theater, maar een stuk om in het eigen leven over door te praten.

- uitbundigheid

Dit beeld laat ook al zien dat De lastpost geen neerslachtig lijdensverhaal is. Het mannetje spreidt met bravoure zijn armen.

- perspectiefwisseling

Sommige mensen zien het meteen: het mannetje staat verkeerd om. De muziekstandaard staat achter hem. Hij is het publiek aan het dirigeren en niet het koor. Het is een van de kenmerken van De lastpost: het publiek doet mee. Ook is De lastpost een veelstemmig verhaal. Ieder lied wordt gezongen vanuit een ander personage, van Jezus tot Petrus, tot Maria Magdalena, tot Judas. Het wisselt de hele tijd. We invite you to change perspective, zeggen we de Radboud Universiteit na.

- Willibrord Huisman

Het mannetje in de foto is Willibrord Huisman, initiatiefnemer, componist, dirigent, levenskracht. Hoewel De lastpost geschreven is door Hendrik Jan Bosman en Liesbeth Jansen en elke uitvoering door veel mensen wordt mogelijk gemaakt, is Willibrord toch ook wel te zien als hét mannetje van De lastpost. Zonder hem was De lastpost misschien toch meer een concert zoals vele anderen. Zijn enthousiasme en visie zorgen ervoor dat De lastpost meemaken en eraan deelnemen een unieke ervaring is.

- kinderen, studenten en senioren

In het publiek zitten alle leeftijden door elkaar en ook dat is typisch De lastpost. Iedereen is welkom. De zangers zijn voornamelijk studenten en het is ook gericht op studenten, maar voor iedere mens is er iets te beleven.

- Campuskoor zingt de passie

Met passie, vol passie zingt Campuskoor De lastpost een eigentijds lijdensverhaal vanuit wisselende perspectieven, op maandag 15 april vanaf 19.30 uur in de Studentenkerk. Vrije toegang, met een collecte en praten na afloop.

Hopelijk zorgt deze nieuwe poster voor nieuwe belangstelling.

 

Publicaties
 
© Willibrord Huisman,
Hendrik Jan Bosman,
Liesbeth Jansen,
2012-2020 en verder
Reacties? Vragen? Graag!
Deze website is permanent in ontwikkeling.